Traumatismes

¿QUÈ ÉS UN TRAUMATISME?

Quan diguem “esta dent ha sofrit un traumatisme”, ens referim a que la dent ha sigut danyada per una violència externa (un colp, un accident de tràfic, etc).

Malauradament, quan ens trobem davant d´una d´estes circumstàncies, donem prioritat a les lesions que no afecten a les dents, deixant a estes en un segon plànol. Solem mirar la boca i dir: “Tens sang en els llavis i les genives”. Ho netegem i no ens donem conter que estem cometent un greu error. Els llavis, les genives i la mucosa, tenen una alta capacitat de cicatrització, mentres que les dents no.

Si no actuem correctament davant d´estes situacions, podem arribar a pedre les dents que han sigut danyades, en en breu termini de temps.

Una actuació ràpida i correcta ens donarà més possibilitats de salvar la/les dents.

¿COM HEM D´ACTUAR DAVANT D´UN TRAUMATISME?

dent_telefono

En primer lloc hem d´analitazar davant de quina d´estes situacions ens trobem:

1) FRACTURA DENTAL: Quan es trenca un tròs de dent.

Heu d´arreplegr-lo i posar-lo amb LLET DESNATADA (no llet entera). Heu d´anar inmediatament a la clínica dental per a recolocar-lo. En cas de ser un dia festiu, entreu en l´apartat “urgències” i vos atendrem el més prompte posible.

En cas de no disposar de llet utilitzeu suero, si no en teniu feu ús de la vostra pròpia saliva i en últim cas, poseu la dent amb aigua.

fractura_dental

2) AVULSIÓ: Es quan la dent ix sencera (arrel i tot) fora de l´alvèol.

AQUESTS CASOS SÓN PER A DENTS DEFINITIVES, LES DENTS DE LLET NO ES REIMPLANTEN MAI.

És molt important que de seguida VOS REIMPLANTEU LA DENT és a dir, agarreu-la i poseu-la dins de l´alvèol (foradet on estava la dent). NO TOQUEU L´ARREL. I acudiu inmediatament a l´odontòleg.

Avulsion

Reimplanteu-vos la dent.

En cas de que no fora posible reimplantar-la, NO TOQUEU L´ARREL, poseu la dent amb LLET DESNATADA. En cas de no disposar de llet utilitzeu suero, si no en teniu feu ús de la vostra pròpia saliva i en últim cas, poseu la dent amb aigua. Heu d´anar inmediatament a la clínica dental per a reimplantar-lo. En cas de ser un dia festiu, entreu en l´apartat “urgències” i vos atendrem el més prompte posible. NO DEIXEU PASSAR MÉS D´UN HORA.

dent_dins_boca

Feu ús de la vostra propia saliva pèr a transportar la dent des del lloc de l´accident fins la clínica.